Het Nieuwsblad

Donderdag 5 januari 2012- Het Nieuwsblad
Film gaat in première op de gevels van de Meir

De film ‘Het Raam’ wordt getoond op geprojecteerde ramen op en rond de Meir. Gisteren zagen verbaasde passanten het eerste deel.

Liesbeth Vermaercke

Antwerpen Verraste voorbijgangers op de Wapper kijken op als er rolluiken naar boven gaan. De makers van de videovoorstelling ‘Het Raam’ staan iets verder te genieten van de premiere. Regisseur Jozefien Scheepers (25): ‘Het was hard werken, maar ik ben er trots op.’

Het Raam is een samenwerking tussen collectief lAmpekAp, SKaGeN en Villanella en gaat over verschillende gasten die naar een chique feest gaan. Tot er plots iemand vermoord wordt. Iedereen is verdacht. Toeschouwers op de Meir moeten binnen gluren in de woonkamers om het verhaal te volgen. Raam per raam leer je de personages beter kennen. Ze worden gespeeld door o.a. Herwig Ilegems, Marijke Pinoy, Darya Gantura en Mathijs Scheepers. En elke dag wordt er een stukje meer onthuld van het verhaal via de ramen. Conceptbedenker Frederik van Remoortere (25) vindt het leuk dat toeschouwers voyeurs worden. Echt veel voorbijgangers stoppen er nog niet om te blijven kijken. ‘Maar dat komt nog wel. Het was nog maar de eerste dag’, zegt dramaturg Klaas Devos (26).

De gratis projecties spelen van 17.30u tot 00.30u op o.a. de Wapper, de Graanmarkt en boven de Inno. Zaterdag 7 januari eindigt het met een marathon om 17.30u, 20u en 22.30u om het hele verhaal te zien. Dat kan ook op zaterdag 14 januari, tussen 18u ’s avonds en 6u ’s ochtends, in het kader van het Antwerps kunstenfestival ‘24u van het podium’.

Info: www.lampekap.be

‘Zoals binnengluren bij onbekenden’

Bram (23) en Annick (28) uit Eindhoven voelen zich een beetje ongemakkelijk. Bram: ‘We hadden eigenlijk gewoon een wafeltje gekocht en zagen rolluiken naar boven gaan. Het lijkt net alsof je echt binnenkijkt bij onbekenden’, lacht hij. ‘Ik herken geen acteurs. In Vlaanderen ken ik enkel Bart Peerters en die zit er niet bij.’ Ze besluiten om ook de andere locaties te bekijken. ‘Toch wel een beetje spannend, wat zou dat slechte nieuws zijn dat die vrouw kreeg?’