GAZET VAN ANTWERPEN

Dinsdag 3 januari 2012- Gazet Van Antwerpen

Video-installatie op muren toont vier dagen lang mozaïekverhaal in binnenstad

Theatercollectief gluurt binnen door ramen op Meir

Er is een moord gepleegd in Antwerpen. Alle gasten van een chique feest zijn verdacht. Wie de volgende avonden over de Meir wandelt, kan het misdrijf mogelijk oplossen. Het jonge collectief lAmpekAp plaatste een aantal ramen waarlangs passanten kunnen binnenkijken in verscheidene kamers. “Het Raam is een video=installatie op zes muren in de binnenstad. Gedurende vier dagen lichten zeven ramen op. Er ontspint zich een mozaïekverhaal op verscheidene locaties en vanuit diverse perspectieven. Elke dag krijgt het verhaal een vervolg. We dompelen de kijkers onder in de mondaine sfeer van de jaren vijftig. Bezoekers en bewoners van de stad nodigen we uit om via een voyeuristische opening in een muur deel uit te maken van het verhaal. Gaandeweg ontwikkelen we een surrealistische thriller waarvan de laatste avond de ontknoping volgt”, verklapt Joos Van Goethem van lAmpekAp.

Bekende acteurs

“De private ruimte van personen fascineert me”, bekend bedenker Frederik van Remoortere. “Ik vind het hemels om ergens binnen te komen on te zien hoe mensen leven. Ik ging bijvoorbeeld vaak bij mensen slapen om te weten hoe hun woonomgeving eruitziet. Al snel kreeg ik het idee om ramen te projecteren. Dit is een heel interessante manier om het medium film te gebruiken.”

lAmpekAp mocht haar decors bouwen in de oude gebouwen van de legendarische Studio Herman Teirlinck. De voorbije weken is er druk

gefilmd. Bekende acteurs zoals Herwig Ilegems, Barbara Sarafian en Marc Van Eeghem spelen mee in Het Raam. De ramen bevinden zich allemaal in de buurt van de Meir. Het eerste vind u aan de Inno. Aan het Paleis op de Meir zitten twee ramen. Aan de overzijde, op de winkel van Esprit, schijnt een vierde raam. Ook in de doodlopende Twaalfmaandenstraat en op de achtergevel van de

Bourlaschouwburg bevinden zich ramen. Het Raam speelt van 4 tot en met 7 januari, telkens van 17u tot middernacht. De toegang is gratis.