De Morgen

Dinsdag 3 januari 2012- De Morgen

Jong collectief lAmpekAp presenteert whodonit HET RAAM in Antwerpen

Moordmysterie op de Meir

Brussel ⋅ Wie gaat winkelen in Antwerpen kan zich vanaf morgen in een film noir wanen. Het jong collectief lAmpekAp presenteert Het Raam, een gratis video-installatie die geprojecteerd wordt op en rond de Meir.

Door Jozefien Van Beek

Wanneer de avond valt, lichten verschillende ramen op. Nietsvermoedende toeschouwers kunnen plots als voyeurs binnen gluren in een aantal woonkamers uit de mondaine jaren vijftig. Alle personages dragen duistere geheimen met zich mee die het daglicht niet mogen zien. Ze komen samen op een decadent feest. Wanneer daar een moord gepleegd wordt, ontwikkelt zich een surrealistische thriller.
Van woensdag 4 tot zaterdag 7 januari wordt elke dag een tipje van de sluier opgelicht. De toeschouwer volgt een traject langs verschillende ramen en komt zo telkens dichter bij de ontknoping van het spannende vervolgverhaal. Het bijzondere filmproject past in een traditie van heuse klassiekers als Peeping Tom en Rear Window. “Frederik van Remoortere, die het concept bedacht, wilde iets doen rond Hitchcock”, zegt regisseur Jozefien Scheepers. “Rear Window en Dial M for Murder dienden als inspiratie. Normaal maak ik geen thrillers, dus dat was een hele uitdaging. Maar door de moord krijg je vanzelf een suspense-sfeertje.” Het verhaal speelt zich af in een bourgeoisiefamilie uit de jaren vijftig. “Zij geven een groot feest”, zegt Scheepers. “Maar al snel merk je dat er een aantal intriges zijn. Zo heeft de man des huizes een affaire met de beste vriendin van zijn vrouw.” Scheepers schreef het scenario samen met Frederik van Remoortere en Klaas Devos, die samen het collectief lAmpekAp vormen.

Niet de minsten

Met Het Raam probeert lAmpekAp mensen uit hun huis te lokken tijdens de kille wintermaanden. Deze video-installatie gunt

voorbijgangers een blik in de woonkamer van een aantal intrigerende personages. Van Remoortere bedacht het concept. “Ik ben erg gefascineerd door de private ruimte van personen”, zegt hij. “Ik vind het hemels om ergens binnen te komen en te zien hoe mensen leven. Zo kreeg ik het idee om ramen te projecteren, een interessante manier om film te gebruiken.”
De personages uit deze mozaïekvertelling worden niet door de minsten vertolkt. Onder meer Sarah De Bosschere, Valentijn Dhaenens, Wine Dierickx ,Herwig Ilegems, Marijke Pinoy, Barbara Sarafian, Mathijs Scheepers en Marc Van Eeghem werkten mee. “Het is begonnen met een samenwerking met theatercollectief SKaGeN”, zegt Jozefien Scheepers. “Dat opent natuurlijk deuren. Bovendien sloeg het concept erg aan en waren ook andere acteurs enthousiast om mee te werken.”

Het bijzondere filmproject past in een traditie van klassierkers als ‘Peeping Tom’ en ‘Rear Window’

lAmpekAp collectief bestaat uit Frederik van Remoortere, Klaas Devos en Jozefien Scheepers. Ze namen hun suspensethriller op vijf dagen op in de oude gebouwen van Studio Herman Teirlinck. “Het was niet altijd gemakkelijk om de timing goed te krijgen” zegt Scheepers. “Vooral de wisselwerking tussen de keuken en de feestzaal moest tot op de seconde juist zitten, want een personage kan

niet op twee plaatsen tegelijk zijn, De scenes werden op verschillende dagen opgenomen, dus dat was niet evident. Maar het is allemaal gelukt. Dat gaf wel een kick.”

Intussen is lAmpekAp al aan een volgend project bezig met als werktitel Fresco. “ Dat wordt een dans/videovoorstelling waarbij het publiek vanop een gigantische sofa naar een projectie boven hen kan kijken”, zegt van Remoortere.