RE:Fresco op Zomer van Antwerpen

Speciaal voor Zomer van Antwerpen maakte LAMPEKAP RE:Fresco, een nieuwe versie van haar bestaande voorstelling Fresco

Krantenartikels van RE:Fresco:

Gazet van Antwerpen 8 juli 2014

Kunstzinnige pitstop voor shoppers

Jezusstraat

Wie in alle koopjesdrukte in de stad even tot rust wil komen, kan voor wat ontspanning terecht in de Jezusstraat. In een oude Sparvestiging stelt het Lampekap-collectief een nieuwe versie voor van zijn Fresco-installatie.

Bezoekers wordt gevraagd hun schoenen uit te doen en zich, samen met een dertigtal andere shoppers, neer te blijven op een grote rond zetel. Tijdens de film kijkt u als een voyeur naar ‘de mens’, die vaak in naakte gedaante voorbij wandelt. ‘We brachten veertig figuranten samen in deSingel, waar ze over een dikke glazen plaat wandelden’ zegt Frederik van Remoortere van Lampekap. “Daaronder plaatsten we een naar boven gerichte camera, waarvan we de beelden achteraf monteerden tot één groot beeld met verschillende vlakken.” Het resultaat lijkt een mix van bekende sciencefictionfilms, waarbij de zintuigen van de toeschouwers constant worden geprikkeld. “Je moet de voorstelling beleven om ze naar waarde te kunnen schatten”, zegt Frederik van Remoortere. “Zo verwerken we heel wat optische illusies in het geheel.” Stadsgenoot en dEUS-gitarist Mauro Pawlowski zorgde voor de muziek bij het filmproject. Lampekap en Villanella presenteerde Fresco al eens in De Studio. Maar voor deze gelegenheid werd de vroegere versie grondig herwerkt. DBW

 

Het laatste Nieuws 2 juli 2014

 ANTWERPEN

LIGGEND OP MATRAS NAAR FILM KIJKEN TIJDENS SOLDEN

Wie deze dagen op koopjesjacht gaat in Antwerpen passeert ongetwijfeld bij de winkels op de Meir. In een zijstraat van de bekende winkelstraat, in de Jezusstraat, kunnen shoppers zich even gaan ontspannen. In een leegstaand winkelpand kan je nog heel deze maand gratis naar de film. Geen Hollywoodkraker, maar ‘RE:Fresco’: een overweldigende klanken- en beeldcompositie van Lampekap & Villanella in een pop-up bioscoop. De toeschouwers liggen op een gigantische ronde matras. Op een groot doek boven hen wordt een film van 20 minuten geprojecteerd. “Heel bijzonder”, getuigden de eerste kijkers gisteren. “We weten niet precies wat we gezien hebben, maar we zijn wel onder de indruk”, zei een ouder koppel. Vier jonge toeschouwers spreken af om over enkele dagen nog eens te komen kijken. Conclusie: de filmvoorstelling laat niemand onberoerd. RE:Fresco, loopt nog tot 31 juli, van maandag tot en met zaterdag doorlopend van 12 tot 18 uur in de Jezusstraat 22, Antwerpen. De voorstelling is gratis. (FM)

Re:Fresco – theater

Er zijn verschillende wegen naar het aards paradijs, maar de meesten zijn niet legaal. Het jonge Antwerpse collectief Lampekap- de grens tussen geniale en debiele marketing is flinterdun- vond dat een spijtige zaak. Het ontwikkelde een theaterbelevenis die je ook zonder chemische substanties een blik gunt op de plek waar de mens zijn onschuld verloor. In Re:Fresco lig je samen met zo’n dertig andere toeschouwers te turen naar het afgebladderde plafond van een leegstand winkelpand. Blijven kijken is de boodschap, want langzaam komt het luchtruim boven je hoofd tot leven, er verschijnen figuren die rechtstreeks uit de Sixtijnse Kapel lijken geplukt. De soundtrack van Mauro Pawlowski tunet in – de goede verstaander heeft maar een halve noot nodig om te weten dat er in dat geval trouble in paradise is. (UIV)

In de Jezusstraat 22, Antwerpen, www.zva.be