Het Laatste Nieuws

Het Nieuwsblad november 2013

Kunst vanuit luie zetel

In DE Studio aan het Mechelseplein kan je binnenkort een merkwaardige filminstallatie bewonderen. Tijdens de voorstelling van ‘Fresco’ lig je met dertig toeschouwers op één grote zetel, terwijl er boven je hoofd een film voorbij dwarrelt.

KOEN DE BEUCKELEER

 

Antwerpen Antwerpenaar Frederik van Remoortere (27) richtte in 2008 het kunstcollectief LAMPEKAP op. Vorig jaar oogstte het gezelschap heel wat bijval met de videovoorstelling ‘Het Raam’ , die achter de ramen van huizen op de Meir werd afgespeeld. Binnenkort lanceert het collectief, in samenwerking met Theaterhuis Villanella, weer een opvallende voorstelling: ‘Fresco’.

Toeschouwers kijken naar uniek filmproject vaop grote sofa

Een uniek project waarbij de toeschouwers in eenzelfde ronde zetel liggen, terwijl boven hun hoofden een film wordt geprojecteerd. ‘Ik vertrok vanuit het idee om de wereld weer te geven op een glazen plaat’, zegt Frederik. ‘Geleidelijk aan groeide het geheel uit tot een filmproject.’ Tijdens de film kijk je als een voyeur naar ‘de mens’, die vaak in naakte gedaante voorbij wandelt. ‘We brachten een veertigtal figuranten samen in De Singel, waar ze over een dikke glazen plaat wandelde. Daaronder plaatsten we een naar boven gerichte camera, waarvan we de beelden achteraf monteerden tot één groot beeld met verschillende vlakken.’ Het resultaat lijkt op een mix van enkele bekende sciencefictionfilms, waarbij de zintuigen van de toeschouwers constant worden geprikkeld. ‘Je moet de voorstelling beleven om ze naar waarde te kunnen schatten’, zegt Frederik. ‘Zo verwerkten we heel wat mooie optische illusies in het geheel.’ Bekende stadsgenoot en dEUS-gistarist Mauro Pawlowski zorgde voor de muziek bij het filmproject. ‘Mauro heeft soms raren maar tegelijk geniale kronkels in zijn muziek’, zegt Frederik. ‘En dat is precies wat we zochten voor deze voorstelling’. Bovendien kende Mauro LAMPEKAP en bleek hij fan te zijn van hun werk: een ideale combinatie dus.

Fresco gaat op 5 december in première in DE Studio en speelt daar ook op 6 en 7 december. ‘Die laatste dag spelen we tot 2 uur ’s nachts. Wie die avond naar het La Boum-feest komt, kan zowel vooraf als tussendoor neerploffen  in onze zetel.’ Volgend jaar trekt de productie door Vlaanderen.

INFO: www.destudio.com VVK: €10/ €6 – Kassa €12 / €8 Adres: Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen