H ART

28.11.2013 H ART

Beeldende kunst & podium

‘FRESCO’, LAMPEKAP

De jonge kunstenaar Frederik van Remoortere studeerde in 2012 af in de Koninklijke academie voor schone kunsten Antwerpen. Het werk dat hij sindsdien onder de naam ‘Lampekap’ maakt is altijd multidisciplinair. Wisselende gastkunstenaars brengen vanuit hun artistieke achtergrond een specifieke bijdrage aan elk project. Zo ook bij ‘FRESCO’, een sensoriele filminstallatie met muziek van Mauro Pawlowski. Binnenkort te zien in DE Studio in Antwerpen.

Julie RODEYNS

Beeld je in dat je in de kern van de aarde staat en van binnenuit, door alle lagen heen, naar de wereld kan kijken. Wat zou je zien? Een verrassende vraag, die van Remoortere bezig hield. Om dit ongewone perfectief in beeld te brengen, liet hij dansers bewegen op een glasplaat, die hij van onderuit filmde. Deze beelden vormen het laatste deel van een driedelige film, die inspeelt op hoe wij op de aardbol staan en vanuit welke perspectieven wij wel en niet naar deze wereld kijken. Het eerste deel focust op hoe we naar boven, de hemel, kijken, het tweede handelt over het perspectief dat we gewoonlijk innemen. De structuur van een drieluik nam van Remoortere over van Hieronymus Bosch, wiens werk ‘De Lustentuin’ een visuele inspiratiebron voor ‘FRESCO’ vormde. van Remoortere: “Ik was gefascineerd door de symbolen die Bosch in zijn werk gebruikt en ook hoe zijn schilderijen een verhaal vertellen. De Renaissance was een periode waarin de wetenschap een grote sprong vooruit maakte. Religie bleef belangrijk, maar verdwijnt ten voordele van een surrealisme – zoals blijkt uit het werk van Bosch. Eenzelfde surreële atmosfeer wou ik ook in ‘FRESCO’ uitdrukken.” Naast Bosch noemt van Remoortere ook films als ‘2001: A Space Odussey’ (S. Kubrick, 1968) en ‘Koyaanisquatsi’ (G. Reggio, 1982) als inspiratiebronnen. van Remoortere: “Al deze films hebben een sciencefictionkantje waar ik wel van houd.” Ook verwerkte de kunstenaar spelletjes, die inspelen op onze visuele perceptie.

CIRKELZETEL

Wie ‘FRESCO’ wil bekijken mag zich languit uitstrekken in een cirkelvormige zetel die plaats biedt aan 30 toeschouwers. De film wordt boven je hoofd op een vierkant grid geprojecteerd. Deze opstelling is niet toevallig. Ten eerste laat ze van Remoortere toe om op sensoriële manier te spelen met bijvoorbeeld het effect van de zwaartekracht. Ten tweede blijkt de confrontatie van de geometrische vormen voor de kunstenaar erg betekenisvol. van Remoortere: “Al in de permanente lichtinstallatie ‘Lichtlijn’ (een lichtbundel die je doorheen het gebouw van DE Studio, het Centrum voor Jong Talent van de Antwerpse kunstorganisatie Villanella, van verdiep naar verdiep gidst, nvdr) confronteerde ik de vorm van de cirkel met de lijn van het vierkant. In de natuur komen vierkanten niet voor: alles is rondvormig, tot het kleinste atoom in ons lichaam toe. Terwijl wij mensen deze vorm overal gebruiken: tegendraads plaatsen we tegen de natuur een vierkante wereld.” Opnieuw dus de spanning tussen mens en natuur. Bij de installatie hoort ook een muziekscore, gemaakt door Mauro Pawloski. van Remoortere: “Ik zoek steeds artistieke samenwerkingen op met andere kunstenaars. Wat mij fascineert is hoe je door sommige elementen bij elkaar te plaatsen met tegenstellingen kan spelen. Alles moet haaks kunnen staan binnen één werk. Mauro heeft een heel rijke muzikale taal. Zijn muziek creëert een zekere spanning.”

Lampekap, ‘FRESCO’ van 5 tot 7 december om 19u.,20u.,21u.,22u.,23., en za ook om 00u.,01u.,02u., in DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, Antwerpen. Max. 30pers. per voorstelling. www.destudio.be of www.lampekap.be